Van 't Harde Pad Weimaraners

Maddy en Blaine

 

Dayan, Jeska, Darcy, June, Maddy en Blaine

Sinds 1986 hebben wij Weimaraners, 34 jaar geleden. Onze eerste was de reu Dayan. Na zijn dood kregen we Jeska en zij kreeg gezelschap van Darcy en later June. In oktober 2011 is Maddy in ons leven gekomen. En zo hadden we, 5 jaar na Jeska's dood, weer lange tijd drie Weimaraners: Darcy, haar dochter June en  nichtje Maddy. Helaas is Darcy 22 juni 2013 op 12 jarige leeftijd overleden en het was zo vreemd om weer twee Weimaraners in huis te hebben. Gelukkig hadden we sinds 2015 weer een tijd 3 Weimaraners. Blaine is er bij gekomen, dochter van Maddy en ons tweede zelf gefokte teefje. Met honden in je leven ligt vreugde en verdriet dicht bij elkaar, want eind 2017 moesten we afscheid nemen van June (zie hieronder) en weer zijn de honden met z'n tweetjes. We genieten nu volop van Maddy en Blaine.

Nest van Darcy

Ons eerste nest was met Darcy, Charming Darcy of Weimars Joy, en de Engelse reu Zac, Easdale Ridge, van Debbie Wallwork uit Engeland. Darcy kreeg 11 pupjes, 7 teefjes en 4 reutjes en zij werden 19 augustus 2016 geboren. Zelf hielden we June uit het nest, een geweldige hond en mijn beste maatje. Wel hebben we pas nog gewandeld met Isa uit Haarlem en voor haar 13 jaar doet ze het nog goed.  Darcy's nest

Nest van Maddy

Eindelijk, na 9 jaar hadden we weer pups. Na alle problemen met June was het met Maddy een eitje. Maddy heeft 7 pupjes gekregen, 4 reuen en 3 teven. Ze zijn 1 november 2015 geboren. Eén teefje hebben we gehouden en zij heet Blaine. We zijn heel blij met haar. Helaas is op 2 jarige leeftijd Suzy overleden door een verkeersongeluk. Zo zo vreselijk en onrechtvaardig. Maddy's nest 

Blue
Blue
Mylo
Mylo
Suzy, Puk, Blue
Suzy, Puk, Blue

June

Heel heel zwaar was het om 29 november 2017 afscheid te moeten nemen van June. Onze eerste eigen gefokte teefje. June was op, ze kon niet meer. Maar oh wat doet het pijn, het is niet te beschrijven hoe veel pijn. Het is alweer twee jaar geleden dat June overleden is, niet te geloven. En weer zijn we met twee Weimaraners, ik mis June heel erg. Lees meer over het afscheid nemen van June op mijn blog. Ook zijn in 2018 Dido en in 2019 Arca en Chester overleden. Eerder zijn al Luna en Gento overleden. Zie mijn Blog.

34 jaar Weimaraners!

Ze zijn niet meer uit ons leven weg te denken. In 2006 hebben we ons eerste nest gefokt. Met Internationaal Kampioen Charming Darcy of Weimar's Joy en de Engelse reu Champion Easdale Ridge JW ShCM. In 2015 ons tweede nestje met Nederlands Kampioen Dreamtime Hunters Elin's Escape (Maddy) en Nederlands- en Internationaal kampioen AALTO Just Weimaraner (Kyle). Een nestje fokken vinden we een hele verantwoordelijkheid en we proberen zorgvuldig te werk gaan. Daarbij vinden we het karakter, gezondheid, de natuurlijke jachteigenschappen en het exterieur heel belangrijk. Uiteraard fokken we alleen met Hd-geröntgende honden en volgens de richtlijnen van de Weimaraner Vereniging en Raad van Beheer. 

Vijf Weimaraners opvoeden en met de zesde nog volop bezig zijn is best een hele klus. Naast het opvoeden en de dagelijkse wandelingen, ga ik naar gehoorzaamheidscursussen, jachttrainingen, bezoek shows en ga naar de clubmatches van de Weimaraner Vereniging. Jeska en Darcy hebben veel nationale en internationale proeven gehaald en werden Internationaal Schoonheidskampioen. June heeft veel nationale proeven gehaald. Zij werd in 2010 Internationaal Schoonheidskampioen en in 2011 Nederlands Showkampioen. Helaas heeft June, in 2013, door een ongeluk haar rechter oog verloren, Veteranen Kampioen zat er niet meer in. 

Met Maddy ging ik ook veel naar shows met mooie resultaten, ze werd een aantal keren Best of Breed (BOB). In mei 2015 werd Maddy Nederlands Kampioen, ze is echt een beauty. Met Blaine begon het weer opnieuw, de jachttraining, gehoorzaamheid en shows. In de Babyklas werd ze 3e beste Baby! Ik deed veel veldwerk, ik doe mee met jachtproeven, en sinds 2019 volg ik een zweetwerkcursus. Soms werd ik uitgenodigd voor een jacht. Vergeet niet dat de Weimaraner op de eerste plaats een jachthond is, die ook nog eens goed in elkaar moet zitten, anders kan hij niet presteren.

De Weimaraner, een geweldig ras

Maar het is zeker niet de gemakkelijkste hond. Het is elke keer weer een enorme uitdaging om een jonge Weimaraner op te voeden. Een "goed" opgevoede Weimaraner die voldoende beweging krijgt is een vriend voor het leven. "Slecht" opgevoede Weimaraners of Weimaraners die veel te weinig beweging krijgen,

zijn vaak drukke, nerveuze honden. Ze zijn pittig en kunnen zeker de macht overnemen. Een Weimaraner is een hele energieke, leergierige hond, hij is graag bij de baas en het gezin, maar gaat ook graag zijn eigen gang. Buiten kunnen het hele andere honden zijn en gaan ze vaak hun neus achterna. 

Fluwelen handschoen

Ze vragen veel geduld, aandacht en een consequente opvoeding. Toch zijn ze gevoelig, opvoeden met een hele harde hand gaat niet werken. Consequent, soms streng, positief en rechtvaardig. Verder is het heel belangrijk dat ze voldoende beweging krijgen. Je moet dit ook zelf leuk vinden, lekker samen met je hond buiten zijn in de bossen, duinen of op het strand. Hier gaat veel tijd in zitten, heb je dit niet, begin er dan niet aan. Dat is niet eerlijk ten opzichte van je hond. Ze moeten echt hun energie kwijt en dan heb ik het over minstens 1 1/2 uur per dag los lopen en rennen, ook wanneer het regent, sneeuwt of stormt. Als laatste: ga iets doen met ze! Ze willen leren, gestimuleerd en uitgedaagd worden.  

Waarom

Wat trekt ons zo aan in dit ras: allereerst zijn prachtige verschijning. Ze zijn slim en sluw, vaak vreselijk eigenwijs en eigengereid, maar toch ook gevoelig. Ze zijn aanhankelijk en leergierig, passievol en werklustig. De energie die ze uitstralen, altijd rennen, altijd gaan.

Bijzonder

De Weimaraner, er valt zoveel te vertellen over dit bijzondere ras. Dat probeer ik ook te doen met deze website en mijn blog. Wel zijn het vooral verhalen over onze honden, zo krijg je een goed beeld en lees je hoe het is om met ze samen te leven. Voor meer algemene info kun je terecht op de site van de Weimaraner Vereniging, hier komen alle aspecten van het ras aan bod. Ook is er een mooi boek geschreven door J. Deckers en in samenwerking met de Weimaraner Vereniging.

Lees verder    Info