Van 't Harde Pad Weimaraners

Maddy en Blaine

 

                                             

Van puppytraining tot GG B

We beginnen met de puppy training, hier hebben we geen cijferlijst van. De cursus stelde niet zo veel voor, het was wel leuk. Langzaamaan gingen we verder: Gehoorzamehond A en B, Elementaire Gehoorzaamheid A, EG B en als laatste EG C. Ik dacht dat het niet verstandig was om een cursus over te slaan, omdat ze gewoon de tijd nodig had. Voor A,B en C moesten we een examen afleggen. Dit was wel gewoon bij Rijnland en de trainster was de examinator, met een gedelegeerde van de vereniging erbij, die alles in de gaten hield. Ik vond het leuk de examens en het ging allemaal heel goed. Zelfs het blijven en af-liggen. Af-liggen gaat goed, al doet ze het wel slecht bij slecht weer. Als de ondergrond erg nat is, vind ze het na 1 keer wel genoeg en/of staat ze weer heel snel op en dat is niet de bedoeling. Ook op straatstenen wil het nog niet zo lukken, maar daar werken we aan. En wonder boven wonder, tijdens de examens was het steeds best aardig weer en was het veld aardig droog. Want het trainingsveld kan een modderpoel zijn.


We hebben er nog steeds lol in en de trainers zijn leuk. We trainen op een positieve manier, met beloning, in de vorm van een koekje, speeltje, stem. Dit vind ik prettig en June ook. Ik heb wel gemerkt dat als ik te streng ben (gebeurt niet vaak hoor), dan kruipt ze in haar schulp. Toen ze klein was ben ik een keer heel boos geweest toen ze moest liggen en dit weigerde. Ik heb haar hard aangepakt. Daarna was haar staartje helemaal tussen de benen, oren naar achteren, niets meer mee te beginnen. Dat is ook niets. Ze kan een hele harde kop hebben en ze neemt me best af en toe in de maling, maar ik ga toch op de positieve manier verder. Maar wel consequent en ze weet ook best wanneer het genoeg is en wanneer er niet met me te spotten valt. 

In het najaar ben ik begonnen met de cursus Gedrag en Gehoorzaamheid Beginners en dit examen wordt op landelijk niveau afgenomen en is dus weer een nieuwe uitdaging. In april/mei is het examen, dus we hebben nog even te gaan. Het gaat nu om het volgen: aangelijnd en los. Af-liggen en blijven, 2 minuten in zicht. Staan en betasten en tanden laten zien. Volgen, zit oefening. Apport. Terug plaats.

De oefeningen die wekelijks aan bod komen:

 • Af-liggen en blijven: dit gaat over het algemeen goed. Maar de laatste tijd is het veld erg nat. En dan gaat ze na een paar tellen weer zitten. Dan kan het wel even duren eer ze weer gaat liggen. Wanneer ze eventueel gaat zitten, blijf ik haar aankijken. Ik heb nu een paar keer meegemaakt dat ze dan toch gaat liggen. Ook heb ik gemerkt dat als ik met mijn wijsvinger naar beneden wijs ze ook gaat liggen. Hieruit blijkt  dat ze ook op lichaamstaal let, terwijl ik dat zelf niet door heb.
 • Staan en betasten: dit is wisselend. Ze gaat tegenwoordig vaak weer zitten en dat is niet de bedoeling. Ze moet ook blijven staan (stil blijven staan) terwijl de keurmeester/ trainer om haar heen loopt en betast. Tanden laten zien mag ik zelf doen en dat gaat goed.
 • Zitten tijdens het volgen: Volgen en dan het zit commando geven. Ze moet blijven zitten en ik loop door. Dit was heel moeilijk voor haar. Als ik door loop, wil ze toch mee lopen. En ineens toen ik in het najaar weer begon was het kwartje gevallen en bleef ze zitten, terwijl ik door liep. Maar nu gaat het weer wat minder. Ik zal wel weer iets fouts hebben gedaan, waardoor het mis gaat. Het luistert zo nauw.
 • Apport: dit is iets wat ze heel goed kan en wat geen moeite heeft gekost!! June moet zitten, ik loop door met de dummy en leg dit halverwege neer. Ik loop nog een stuk door. Ik roep June en zij moet terwijl ze naar mij toe komt de dummy oppakken en zittend aan mij geven.
 • Terug plaats in vak: heeft ook zoveel moeite gekost. Maar over het algemeen gaat het goed. Soms, vooral weer bij nat gras, moeten we weer een hulpje gebruiken. We staan in het vak. June moet zitten, ik doe de riem af en June moet gaan liggen. Ik leg de riem voor haar neer en geef het commando blijf en ga op ongeveer 10 meter afstand staan en geef het commando "kom voor". June gaat keurig voor me zitten en ik geef het commando: "aan de voet". Dit lukt eigenlijk altijd goed. Dan geef ik het commando plaats. June moet terug gaan naar het vak en bij haar riem gaan liggen en blijven liggen. Totdat ik naast haar sta en het commando "zit" geef. Als het veld heel nat is kost deze oefening moeite. Soms doet ze het zo maar en soms heeft ze hulp nodig. Als June naar mij toe komt, legt de trainer snel een doosje, met daarin snoepjes, bij haar riem neer. Zo hebben we het terug plaats ook geleerd. Dus we gaan weer even terug naar de basis. June komt bij de riem en door het doosje gaat ze weer liggen. Ik kom naar haar toe, prijs haar en open het doosje en geef haar de koekjes. Ik ga naast haar staan en dan mag ze niet eerder gaan zitten totdat ik het zeg. Dit wil ook nog wel eens mis gaan. Ze gaat te snel zitten. En dan moet ik toch weer opnieuw beginnen. Weglopen, ernaast gaan staan, pas op mijn commando gaan zitten. Totdat ze het goed doet.

Aflasten van het GG B examen eerder in het jaar

Helaas waren er te weinig deelnemers in het voorjaar om examen te doen en het werd uitgesteld tot het najaar van 2009. Hierdoor zakte mijn motivatie en het duurde nu te lang naar mijn zin, ook voor June. Weer een half jaar dezelfde oefeningen. Niet dat we de oefeningen nu zo goed beheersen hoor. Ik heb echt even een paar weken niet getraind, terwijl ik daarvoor er echt altijd was, tenzij ik echt niet kon. Ook in de zomervakantie ben ik niet geweest en heb er meteen nog een paar weken aangeplakt. Ik ben ook gewoon te druk met jachttrainingen en het wordt me soms teveel. Het examen is nu 23 oktober. Over het algemeen gaat het aardig. Ik moet eigenlijk zo min mogelijk gebaren gebruiken, maar June heeft het nodig, dan maar punten aftrek. Wel is het zorgelijk dat June wat achter blijft tijdens het los volgen, we zijn daar druk mee bezig. Nu maar hopen op droog weer. 

Examen Gedrag en Gehoorzaamheid Beginners

Ontvangst

Eindelijk was het zover en het was droog, de dagen ervoor had het flink geregend. Half 7 begon het examen en kwart over 6 moesten we aanwezig zijn. Ik ben ruim op tijd weggegaan, i.v.m files en was mooi op tijd. Met mij arriveerde, zo later bleek, een aspirant keurmeester. Het was best een grote groep, zo'n 10 man. Er werd ons meegedeeld dat er begonnen werd met GG3, dan GG2, GGB en als laatste GG1.

De examens van de andere honden

Peter begon met Casey, een Labrador. Het ging best aardig, het is een goed koppel. Maar je kan je zo weinig permitteren, het is zo streng. Ik zag wel dat ze zeker met 1 onderdeel de fout ingingen, maar had vertrouwen in een goede afloop voor hen. Hierna GG2, een Duitse Herder en zijn baas, het ging niet zo best. En dan wij, een groep van 5 man die de Gedrag- en Gehoorzaamheid Beginners examen moesten doen. Ik was nummer 3. Nummer 1 en 2 deden het goed.

Examen June

 • Af en blijf: Eerst het af-liggen en blijven op afstand. Dit deden we met de hele groep. Het af en blijf ging goed, na 2 minuten mochten we terug. Waar ik bang voor was gebeurde. June ging al zitten, voordat ze het commando:"zit" kreeg. Ik liet het zo. Punt eraf uiteraard. Maar als ik haar weer het commando: "af" geef en dan "zit", zijn het nog meer commando's en nog meer puntenaftrek. 
 • Staan en betasten: Ik gaf June het commando: "sta", met een armgebaar. Dit mag niet en geeft puntaftrek. Maar dit moet, anders gaat June niet staan. Gelukkig bleef ze staan. Met het betasten ging ze een beetje tegen me aan staan. Zal best wel weer puntaftrek tengevolge hebben. Tanden laten zien ging goed.  
 • Het volgen: eerst aan de lijn. Geen koekjes, dus ik moest proberen om June's aandacht goed vast te houden. Er mag niet veel. Niets zeggen, geen koekjes. Ik had de riem in beide handen.  Dit mag niet, vertelde de examinator met de nabespreking. De riem moet vastgehouden worden in één hand en het moet er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Dus eigenlijk gewoon zwaaien met de armen. Dit kostte me echt punten en dat is jammer, want ik wist dit niet. Zelf had ik het idee, dat het best aardig ging. Maar oh, oh, wat zijn ze streng. Een aantal bochten gingen niet helemaal goed.  Los volgen, nog moeilijker. Ze bleef best aardig bij me. Maar uiteraard waren een aantal oefeningen tijdens het volgen niet goed.
 • Terug plaats: Ik bracht June naar het vak en gaf het commando: "af" en "blijf". Ik liep het vak uit en was nog niet goed en wel weg of de keurmeester zei dat June was gaan staan en dat ze een paar passen had gelopen. Ik mocht terug gaan en het opnieuw proberen. Met dit onderdeel mag je het 1 keer overdoen. Gelukkig bleef ze nu wel. Ik liep 10 meter van het vak vandaan en draaide me om. Op het teken van de keurmeester riep ik June. Ze kwam voor me zitten en ik gaf het commando: "aan de voet". Dit deed ze, alleen zat ze niet helemaal netjes naast me, ik liet het zo. Ik gaf haar het commando: "plaats" en daar ging ze, ze liep naar het vak en ging af. Ik liep naar haar toe en helaas ging ze al zitten voordat ik het commando "zit" had gegeven. Uiteraard weer punt-aftrek. 
 • Apport: Dit is June's favoriete onderdeel en doet ze altijd prima. June moest naast me zitten en ik gaf het commando: "wacht" en liep van haar vandaan. Op een gemarkeerde afstand draaide ik me om en op het teken van de keurmeester riep ik: "apport". June rende naar me toe en pakte onderweg de dummy. Ze kwam keurig netjes voor me zitten en op mijn commando: "los", gaf ze de dummy keurig netjes aan mij. Ik gaf het commando: "aan de voet" en toen deed ze iets zo raars, wat ze nog nooit gedaan heeft. Terwijl ze naast me ging zitten, draaide ze een rondje om haar eigen as??!! wat is dit nu? zo raar. Is het de stress? ik had dit nog nooit meegemaakt. Weer puntaftrek natuurlijk, terwijk dit makkelijk een 10 had kunnen zijn. 
 • Zit tijdens het volgen: June zat naast me en ik gaf het commando: "volg", los uiteraard. Op een aangegeven plek gaf ik het commando: "zit", met armgebaar naar achteren. Puntaftrek, maar dit kan niet anders. Ik liep weg zonder om te kijken. Ik draaide me om, alles op aangegeven plaatsen. Op commando liep ik terug. Ik stond voor June en wilde naast haar gaan staan en toen maakte ze weer dat rondje om haar eigen as?? rare meid. Wel weer puntafrek, het gaat hard zo. 
 • Gedrag ten aanzien van andere honden: Dit was prima. Dit is altijd goed, June is geen ruzie zoeker of zo. Maar ze is ook geen type die het kaas van haar brood laat eten. Doet een hond lelijk tegen haar, dan laat ze weten dat ze daar niet van gediend is. 

Het zat erop, pff. Eindelijk. Na onze groep moest de GG1 groep examen doen, die waren nog maar net begonnen of het begon te regenen. Het kwam met bakken uit de lucht. Zo erg dat het examen tijdelijk gestaakt werd en we even gingen schuilen in de kantine. Na een korte pauze ging groep GG1 weer verder. Het regende nog steeds, maar minder heftig. Rond half 10 zat het erop. 


De uitslagen en de nabespreking

Na het overleg van de keurmeester en de aspirant keurmeester was het zover. De uitlslag, in de volgorde van de examens. Peter met Casey had het GG3 gehaald, maar het was net aan. Had ik nooit gedacht, hij had net genoeg punten die nodig zijn voor het GG3. De jonge man met de Duitse Herder had het GG2 niet gehaald. Onze groep, de GGB: June en ik waren geslaagd. Veel puntaftrek, maar net genoeg voor een Zeer Goed, goed gedaan June. Ik was erg blij. Cijferlijst. De Shelty was helaas gezakt. De overigen van mijn groep waren geslaagd. 

De GG1 groep

Helaas was de Scotty Duck Trolley Retriever gezakt. De Duitse Herder was voor de helft geslaagd, een gedeelte mag ze overdoen. Vraag me verder niet hoe het zit. Maar beter voor de helft geslaagd dan helemaal niet. Laura met haar Australian Shepperd was geslaagd voor haar GG1 en had de meeste punten van allemaal gehaald. Terwijl zij het examen aflegde in de stromende regen. Dus extra knap. . De stemming was uitgelaten, sommigen waren uiteraard teleurgesteld, maar de blijdschap overheerste.

Toch een beetje weemoed

Ik had al voor mezelf uitgemaakt dat ik zou stoppen, misschien dat ik het over een jaar weer ga oppikken, maar voor nu is het genoeg. Ik was het al een tijdje helemaal zat en June ook volgens mij. Deze examens zijn zo streng. Ik wilde dit een keer meemaken, examen op landelijk niveau. Maar het valt niet mee! Het gaat een beetje ver. Toch was het afscheid moeilijk, Ik trainde al 3 jaar bij KC Rijnland, vanaf het moment dat June een klein pupje was. Trainen was meestal leuk, leuke groep en leuke trainers. Maar het was goed zo.


Info